Recept - koprová omáčka s extra tipy pro dokonalost chuti
Koprová omáčka patří mezi tradiční poklady české kuchyně – ať už ji milujete s hovězím, vejcem nebo knedlíkem, vždycky přináší pocit domácí pohody. V tomto receptu najdete nejen osvědčený postup, ale i několik praktických tipů, jak omáčku vyladit k dokonalosti. Protože když se spojí dobré suroviny a pár chytrých triků, vznikne jídlo, které chutná jako od babičky.
Koprová omáčka s hovězím masem a vařeným vejcem (pro 4 osoby)
Co budeme potřebovat:
Na maso:
- 500 g hovězího masa (ideálně zadní nebo krk)
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček pepře
- Sůl
Na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce octa (podle chuti)
- 2 lžíce cukru (podle chuti)
- 1 svazek čerstvého kopru
- Sůl, pepř
K podávání:
- 4 vejce
- Brambory nebo houskový knedlík
Postup:
Cibule na vývar:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nožem na zeleninu – ideálně na pevném prkénku, aby bylo krájení rychlé a bezpečné.
Cibuli krájíme na větší kusy – snadno se pak vyndá nebo scedí, a přitom dodá vývaru dostatek chuti.
Vaření masa:
- Hovězí maso očistíme a ostrým šéfkuchařským nožem nakrájíme na větší kusy. Tím urychlíme vaření, zlepšíme propustnost tepla a zároveň pomůžeme masu zachovat šťavnatost i strukturu. Maso vložíme do hrnce spolu s nakrájenou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Zalijeme ho studenou vodou tak, aby bylo ponořené. Přivedeme k varu, osolíme a na mírném plameni vaříme přibližně 2 hodiny, dokud není maso měkké.
Použití tohoto vývaru místo vody v omáčce dodá výslednému pokrmu plnější a hlubší chuť.
Vařená vejce:
- Vajíčka uvaříme natvrdo (cca 10 minut), poté je zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
TIP: Zchlazení ve studené vodě usnadní loupání vajec a zároveň zastaví další vaření žloutku.
Koprová omáčka:
- V hrnci rozpustíme máslo a přidáme mouku, připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme náš vývar z masa (cca 1 l) a dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Necháme asi 10 minut provařit, aby se mouka důkladně spojila s tekutinou a ztratila syrovou chuť. Poté přidáme smetanu a ocet. Omáčku dochutíme cukrem, solí, pepřem a pro výraznější chuť můžeme přidat špetku muškátového oříšku.
Jestli chcete, aby koprová omáčka měla ještě plnější chuť, můžete místo klasického octa použít nálev z nakládaného kopru – dodá omáčce jemnější, lehce nasládlou kyselost a krásně podtrhne chuť čerstvého kopru. A pokud máte rádi omáčku hladší, můžete ji na závěr ještě promixovat tyčovým mixérem, ale jen lehce, aby v ní zůstaly kousky kopru.
A ještě jeden trik – pokud se vám omáčka zdá moc hustá, nařeďte ji trochou mléka místo vody, bude jemnější a krémovější.
Kopr:
- Kopr nasekáme sekáčkem nebo kvalitním univerzálním nožem – díky tomu si zachová čerstvou chuť a vůni. Přidáme ho do omáčky a krátce povaříme.
Přidáváme ho až na závěr, aby si zachoval barvu i aroma – delší vaření by kopr zbytečně zničilo.
Dokončení:
- Měkké maso vyjmeme z vývaru a ostrým kvalitním nožem nakrájíme na plátky – hladký řez zajistí, že se maso nebude trhat a bude krásně držet tvar. Podáváme s koprovou omáčkou, vařenými brambory nebo houskovým knedlíkem a hladce rozkrojeným vejcem na ozdobu.
Před krájením necháme maso krátce odpočinout – lépe pak drží tvar a nevytéká z něj šťáva.
Tajný tip na závěr: Chcete omáčku ještě krémovější a jemnější? Zkuste na závěr přidat lžíci zakysané smetany – dodá omáčce perfektní šmrnc!
Koprová omáčka je základem české kuchyně, která se stále vrací na stůl jako připomínka našich kořenů. Její jednoduchost a vyvážená chuť jsou symbolem tradice, která nás spojuje s minulostí. Tento pokrm nám ukazuje, jak důležité je uchovávat tyto recepty a předávat je dál, aby i budoucí generace mohly pokračovat v dědictví naší kuchyně.
Pro dokonalou chuť a úspěch při vaření je vždy dobré využít kvalitního kuchyňského vybavení, které zajistí preciznost a usnadní práci v každé fázi přípravy.
Autor článku: Katerina Kralova