Kuchyňský nůž byl jedním z prvních nástrojů pravěkých lidí. Ne nadarmo.
Vaření patří mezi činnosti, jež někteří miluji a jiní ho naopak považují za nutné zlo. To správné vybavení ovšem potřebujeme všichni, protože bez něj to zkrátka není potěšení. Navíc je práce zbytečně namáhavá. Mějme na mysli i to, že při použití starého a opotřebovaného náčiní dramaticky roste riziko zraněni.
Nůž se zkrátka řadí mezi kuchyňské pomocníky nejvyšší důležitosti a my všichni se na něj musíme bezpodmínečně spolehnout. Někteří však řeší, jak si takový nůž vybrat. Rádi bychom využili našich zkušeností a při výběru kuchyňských pomocníků vám v následujících řádcích poradili.
Co všechno na noži posuzujeme? Je to hlavně typ, materiál, délka a tvar čepele, ostří, rukojeť a cena.
Typ nože
Ještě před nákupem samotným si promyslete, jak vlastně vypadá vaše činnost v kuchyni. Které potraviny zpracováváte nejčastěji? Od odpovědí na tyto otázky se potom musí odvíjet výběr odpovídajícího typu nože. Časem pravděpodobně zjistíte, že se neobejdete bez většiny typů nožů.
Rozlišujeme:
- Kuchařské nože
- Nože na zeleninu
- Okrajovací nože
- Nože na pečivo
- Vykosťovací nože
- Sekáčky
- Nože Santoku
- Plátkovací a filetovací nože
V zásadě platí, že první čtveřice se v kuchyních objevuje zdaleka nejčastěji. Jestliže si potrpíte na dokonalost a komfort, určitě se koupi dalších typů nevyhnete. I přesto najdete dokonce i v řadách profesionálů experty věrné jedinému pomocníkovi, jímž je pořádný kuchařský nůž.
Kuchařské nože
Kuchařský nůž je král mezi noži. Jediný typ, bez něhož se při vaření neobejdete. Délka čepele se pohybuje okolo 20 cm. Hladké ostří se zužuje směrem ke špičce. Uplatnění nalezne zejména při zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a všech rozměrově výraznějších surovin.
Podobně široké je množství činností, které lze s univerzálním nožem provádět. Naporcujete s ním kuře, nakrájíte pořádnou flákotu masa na plátky nebo nudličky. Bát se nemusíte ani pečiva, i když řez nebude dokonalý.
Nože na zeleninu
Dělá vám problém nakrájet zeleninu nožem s dlouhou čepelí? Potom určitě využijte speciálního nože na zeleninu. Délka ostří se pohybuje mírně nad 10 cm, díky čemuž můžete vést mnohem přesnější řez. Stejně dobře s nimi zpracujete i ovoce nebo zbavíte maso drobných tukových částí.
Okrajovací nože
Do předcházející skupiny někdy řadíme i tzv. okrajovací nože. Vzhledem k jejich specifickému určení si je ovšem představíme zvlášť. Jsou vybaveny velmi krátkou čepelí s pevnou špičkou. Spodní část bývá oblá. Někdy je vykrojená pro usnadnění loupání potraviny. Čepel dosahuje délky pouze 10 cm, díky čemuž je zajištěno snadné a přesné ovládání. Pevnou špičkou bez problémů vyčistíte i skvrny nebo kazy na ovoci a zelenině.
Nože na pečivo
Pokud jednou nakrájíte pečivo speciálním nožem k tomu určeným, už nikdy nebudete chtít jinak. Jejich vroubkované ostří zajede bez větších problémů i do teplého chleba a ukrojí nádherný krajíc bez porušení kůrky. Nože na pečivo můžete použít i na kynuté koláče, buchty nebo pizzu. Délka čepele standardně přesahuje hranici 20 centimetrů.
Vykošťovací nože
Potřebujete vykostit kus masa? Rozhodně potřebujete vykosťovací nůž. Jeho tenká, ze spodu lehce vykrojená, čepel zajistí rychlý a snadný průnik zpracovávanou látkou.
Sekáčky
Chcete-li nahrubo nasekat maso včetně kostí pro další uložení, jistě oceníte sekáček. Díky mohutné čepeli jednou ranou porazíte i obrovské kusy masa s tvrdými kostmi. Sekáček si velmi dobře poradí i s bylinkami a zeleninou.
Nože Santoku
Specifickou kategorii kuchyňských pomocníků představují nože Santoku. Jak již jejich název napovídá, pocházejí z oblasti Asie a zaujmou svým specifickým tvarem. Vyznačují se zejména dokonalým vyvážením rukojeti a čepele. Využití je univerzální. Speciální zahnutí ostří napomáhá při jeho průniku do útrob zpracovávané suroviny.
Plátkovací a filetovací nože
Milujete chuť na tenko nakrájené šunky a rádi byste si podobnou lahůdku dopřáli i doma? Potom vám stačí pouze pořádná cihla této pochutiny a kvalitní plátkovací nůž. Mají velmi úzkou a dlouhou čepel. Při úpravě ryb rozhodně naleznou využití tzv. filetovací nože. S jejich pomocí jednoduše oddělíte rybí maso od kůže. Ostří je dostatečně jemné, takže se nemusíte obávat poškození citlivého rybího masa.
Materiál nože
Druhy námi dodávaných nožů z hlediska oceli:
Damascus steel (damašková neboli damascénská ocel)
Damašková ocel, někdy také jako damascénská ocel nebo damascus steel, je ocel, která se skládá z velkého počtu vrstev ukovaných do sebe. Cílem této oceli je zlepšit charakteristiku nožů, stejně jako je tomu například u mečů. Díky tomu, že se nůž z damaškové oceli skládá z desítek vrstev zmizí malé nedokonalosti.
Nože jsou daleko ostřejší, pevnější a odolnější. Jedno z nejvýraznějších poznávacích znamení jsou “umělecké mapy” na čepeli. Ty vznikají jednotlivým překládáním vrstev. Nejzkušenější výrobci umí vzor přizpůsobit obrazu svému a tím udělat nůž opravdu jedinečným.
German steel (německá ocel)
Jedná se o mono-ocelovou konstrukci. Celá ocel je vyrobena z německého ocelového typu bez jakéhokoli opláštění. Čepel nože z německé oceli má kartáčovaný svislý povrch, v jehož důsledku se na čepel méně lepí. Ocel X50CrMov má ideální vlastnosti pro výrobu kuchyňských nožů. Tento typ je nejpoužívanější v německých příborech. Oceli 1.4116 se velmi často říká „německá ocel“.
Délka čepele
Délka čepele úzce souvisí s typem nože. Pohybuje se od 10 do 30 cm a plně závisí na tom, k čemu plánujete kuchyňské náčiní používat. V našem obchodě DAMANO uvádíme délku nože v jednotce délky inch. Inch (palec) je jednotka pro měření délky, od roku 1959 je definován přesně jako 25,4 milimetru.
Dělení nožů podle délky čepele:
- Loupací nože – pod 10 cm
- Nože na zeleninu – 12–15 cm
- Univerzální nože – 15–20 cm
- Filetovací nože – 16–20 cm
- Nože na pečivo – nad 20 cm
- Plátkovací nože – nad 30 cm
Tvar čepele
S typem nože bezesporu úzce souvisí i tvar čepele. Podle něj též nejlépe poznáte, zda máte v rukou kvalitní výrobek nebo jen levnou a málo spolehlivou napodobeninu.
V prvé řadě by se čepel měla od tupé k ostré straně svažovat ve tvaru klínu. Tím je zajištěn snadný a přesný řez bez zbytečného trhání potraviny. Jestliže se setkáte s náčiním, jehož čepel je po celé délce stejně tlustá, patrně jde jen o levnou plechovou napodobeninu.
Důležitou roli v bezpečnosti hraje provedení tzv. záštity. Ta zabraňuje sklouznutí prstů na ostří a nepříjemným nárazům kloubů na prkénko. Obvykle bývá provedena ze stejného materiálu jako rukojeť. Jestliže se setkáte se záštitou z kovu, pak slouží i pro optimální vyvážení. Pokud chybí, narazili jste na nekvalitní výrobek a doporučujeme o jeho nákupu vůbec neuvažovat. Mnohé renomované značky nože bez záštity nabízí jako okrasné modely. Neznámí výrobci bývají vedeni snahou snížit výrobní náklady.
Závěrem byste ještě měli zkontrolovat propojení čepele s rukojetí. V optimálním případě probíhá kovová část čepele celou délkou rukojeti až na její konec. Tím je zaručeno plné uchycení čepele v rukojeti. Levnější modely mívají čepel uchycenou ve střence kratším koncem. I tak můžete být s nákupem spokojeni, ověřte si však pečlivě vyvážení celého nástroje.
Rukojeť
Můžete mít sebelepší čepel, ale když vám nůž nebude sedět v ruce, spokojeni určitě nebudete. Při špatném držení nástroje zkrátka potravinu optimálním způsobem nezpracujete.
Stejně jako čepele i rukojeti bývají provedeny za využití jednoho ze tří základních druhů materiálu. Ty samozřejmě mají podstatný vliv na jejich vlastnosti i pravidla zacházení a čištění. Nejčastěji rozlišujeme:
- Plast
- Dřevo
- Kov
TIP na článek: Druhy rukojetí nožů od DAMANO
My v DAMANO preferujeme kvalitu a eleganci. Proto v nabízíme nože pouze s dřevěnou rukojetí a osvědčenou technologii G10. Blíže se našim rukojetím věnujeme zde.
Cena nože
Náš e-shop je důkazem toho, že za pořízení kvalitního kuchyňského nože rozhodně nemusíte platit desetitisíce. Snažíme se dlouhodobě držet velice přijatelné cenové relace s odkazem na jejich kvalitu, za kterou ručíme.
Pokud vám ve výběru nože ani náš článek nepomohl, neváhejte nás kontaktovat, napsat na e-mail nebo zavolat. Rádi vám poradíme.