Broušení nožů

Co brousíme

  • Nože: kuchyňské nože, kapesní, lovecké, nože do sekaček, nože do křovinořezů
  • Nůžky: kancelářské, krejčovské, zahradní, obyčejné
  • Nástroje: sekery, dláta, sekáčky, motyky, a jiné dle domluvy

Co opravíme

Opravy nožů: opavíme zuby v ostří, ulomené špičky nožů (odbroušením nebo vybroušením materiálu)

oprava-nozu

Leštění nožů: obnovíme lesk vašeho nože, vyleštíme škrábance, vrypy

lesteni-nozu

Typy broušení

Profi ostré

Tento typ je vhodný pro dražší nože z kvalitních materiálů a pro ty, kdo vyžaduje precizní ostří. Oproti standardnímu broušení zabere více času, protože provádíme další, jemnější brusné a leštící úkony.

Standard ostré

Tento typ broušení je vhodný pro levnější nože z měkčích materiálů. Na těchto nožích neprovádíme dokončovací, brousící a leštící cykly. Ale i tak je nůž nabroušen tak, že má dokonalé ostří schopno jednoduše řezat papír.

CHCI OBJEDNAT BROUŠENÍ

Ceník broušení

Standard ostré  
Nůž do délky 12 cm 60,- Kč
Nůž délky 12 - 18 cm
70,- Kč
Nůž nad 18 cm
90,- Kč

 

Profi broušení  
Nůž do délky 12 cm 80,- Kč
Nůž délky 12 - 18 cm 90,- Kč
Nůž nad 18 cm 110,- Kč

 

Ostatní  
Speciální nože- lovecké, mačety,..
dle dohody
Do sekačky, křovinořezu
100,- Kč
Nůžky kancelářské
80,- Kč
Nůžky zahradní
90,- Kč
Nůžky krejčovské
150,- Kč
Sekera tábornická, štípací
100,- Kč
Ostatní nářadí, nástroje dle dohody

Ceny jsou uvedeny včetně DPH

CHCI OBJEDNAT BROUŠENÍ

Opravy nožů dle dohody, mohu nacenit na základě zaslané fotografie nebo po zaslání nože k opravě, před započetím práce. Až po vašem schválení ceny bude oprava nože provedena.

Příjem zakázek pro regionální zákazníky -  osobně v Žichlínku č. 307, případně poštou na adresu Vítězslav Bureš, Žichlínek 307, 56301, Lanškroun. Standartně zakázky odesílám zpět do 48 hodin po přijetí. V případě středních a větších oprav se může termín zpětného odeslání prodloužit.

 

Jak zabalit nože pro odeslání

Nože zabalte do utěrky nebo novin tak, aby byly od sebe odděleny vždy alespoň jednou vrstvou látky nebo papíru.

Celý pack stáhněte nejlépe potravinářskou fólií nebo gumičkama. Vložte do kvalitní kartonové krabice (možno ještě zabalit navíc do bublinkové folie a volný prostor vyplňte tak, aby pack s noži byl v krabici zajištěn proti pohybu.

Odešlete na naši adresu: Vítězslav Bureš, Žichlínek 307, 56301, Lanškroun

Balení do novin

Balení do utěrky

 

DAMANO servis, to je

  • Kvalitní a pečlivá práce
  • Dobré ceny – viz. ceník služeb
  • Pro regionální zákazníky vyzvednutí a závoz - po předešlé domluvě
  • Pro mimoregionální zákazníky – možnost zaslání zvoleným dopravcem

Broušením se zabýváme již několik let a rádi bychom tuto službu nabízeli nadále našim regionálním i mimo regionálním zákazníkům. K broušení a leštění používáme pouze profesionální stroje k dosažení té nejvyšší kvality, abychom mohli uspokojit každého zákazníka.

brouseni

Broušení nebo ostření – jaký je v tom rozdíl?

Koupíte-li si nový nůž, třeba na DAMANO.CZ, tak není potřeba nůž brousit ani ostřit. Dokonalé ostrosti je dosaženo již z ruční výroby těchto kvalitních nožů. Postupem času při krájení různých potravin dochází ke stranovému ohýbání hlavního ostří nebo vytváření lesklých plošek způsobených při krájení říznutím do kosti nebo tvrdých potravin. V tomto případě nelze říci, že je nůž tupý a stačí je v tomto případě pouze naostřit. Toho docílíme např. velmi dobrým pomocníkem - ocílkou. Avšak ani tohle ostření není jednoduché a vyžaduje určitou praxi.

Ostření ocílkou

Vlivem postupného používání nože přechází ostří z tvaru V do tvaru U, kdy nůž již ztratil ostří a stává se tupím. Častým jevem v naší praxi je mylná představa, že si nůž nabrousím ocílkou. Při broušení dochází k úběru materiálu a znovu získání ostří nože do svaru V.

brouseni-nozu1

Není broušení jako broušení. Z naší praxe jsme viděli spoustu zničených nožů, kdy si uživatel nože myslel, že si nůž nabrousí doma, protože má doma brusku s kamenným kotoučem, flexu nebo brousek. Volba nevhodného materiálu kotouče nebo brousku nůž většinou zcela zdevastuje. Nehledě na to, že se nůž při tomto domácím broušení zahřívá a mění své fyzikální vlastnosti. Další mylná představa o nabroušení tzv. protahovacím brouskem na nože.

Ano laik může mít pocit z dobře nabroušeného nože, ale podíváte-li se blíže na ostří, tak zjistíte, že dochází k jeho ničení. Při broušení tímto způsobem dochází k vytažení ostří a jeho rychlému úběru. Ostří nože pak při bližším prozkoumání spíše připomíná pilku nežli hladké ostří ve tvaru V.

Každý nůž se brousí jinak

Nože dle výrobců a použití mají i různé materiály. Mezi nejznámější patří ocelové materiály, uhlíková ocel, prášková ocel, damaškové materiály, titanové materiály a další. Stejně jako materiál nože je velmi důležitý úhel fazety nože. Úhel fazety nože se může pohybovat od 12-30° dle toho, z jakého materiálu a k jakému účelu slouží.

brouseni-nozu

Pro krájení vláknitých, jemných materiálů (např. ovoce, maso) je vhodné mít nůž nabroušený s malým úhlem ostří. Nože používané pro hrubší práci (vykosťování, řezání tuhých materiálů), kde nůž je značně namáhán, je třeba volit úhel větší, aby ostří mělo v těle nože oporu. Pro získání požadované řezivosti po celé délce nože je zapotřebí konstantní úhel břitu. Z toho vyplívá, že broušení takových nožů není jednoduché a je lepší jej přenechat odborníkům.

Jaké nože brousit?

Mylná představa uživatelů je, že se vyplatí brousit pouze drahé, kvalitní nože. Opak je pravdou. Každý nůž je základním nástrojem ve vaší kuchyni, nejen té profesionální. S dobře nabroušeným nožem se mnohem lépe pracuje a máte více radosti z krájení než s tupým nožem, kde díky špatné průchodnosti potravinami  může docházet i k nebezpečným úrazům.

brouseni-nozu2

Jak často nože brousit

Každý uživatel nože má jiné nároky na ostrost svých nožů. Jiné nároky má řezník, který potřebuje mít ostré nože před každou zabíjačkou, jiné bude mít profesionální kuchař, který potřebuje ostré nože každý den a jiné požadavky může mít každý laik v kuchyni.

Jakmile máte pocit, že nůž neřeže tak, jako na začátku, musíte na něj tlačit a vynakládat při krájení sílu, je na čase jej nabrousit. Většina amatérských kuchařů preferuje, když se nemusí rozčilovat nad krájením masa, zeleniny, či pečiva a občasné to vaření si užívat. Každý nůž v kuchyni by měl být schopný řezat papír. Pokud toho nejde dosáhnout ani po ostření ocílkou a papír se trhá nebo zadrhává, je vhodné nůž okamžitě nabrousit.

CHCI OBJEDNAT BROUŠENÍ