Jak pečovat o nůž

Damaškové nože jsou vždy velmi elegantní a zároveň ostré jako břitva. V kuchyni tak poskytnou svému majiteli tu nejlepší službu a práce s nimi je vždy radostí. Pokud však chcete, aby nůž neztratil nic ze své elegance a ostrosti, musíte se o něj dobře starat a dodržet alespoň základní pravidla zvláštní péče. Pokud se mu jí bude dostávat, odvděčí se svému majiteli svou spolehlivostí a dlouhou životností.

Použití nožů z damaškové oceli

Nože z damaškové oceli používejte pouze pro řezání. Nože jsou velmi ostré a pevné, ale není možné je používat jako páku, nebo sekáček. Nelze řezat materiály jako je kov, sklo nebo porcelán. Nejlepší použití je v kombinaci s podkladem z antibakteriálního dřeva (bambusu) nebo akátu.

Údržba nožů

Pokud si opravdu ceníte svých "kuchyňských miláčků" a přejete si, aby zůstaly co nejdéle ostré a plnily tak svou funkci správně, doporučujeme umývat nože teplou vodou a mycím prostředkem po každém použití (případně jemným čistícím prostředkem a hladkou houbičkou). Opatrně je opláchněte a osušte utěrkou

myti-nozu

Nůž nikdy neumývejte  v myčce na nádobí. Během mycího cyklu se čepele mohou poškrábat navzájem nebo o jiné předměty, což je může poškodit a vést k tvorbě rzi. Svými ostrými čepelemi mohou nože poškodit i plastové části myčky. Pokud se myčka nezapne okamžitě, zbytky jídla (koření, omáčky, šťávy) mohou čepele poškodit nebo na  nich vytvořit skvrny.
 
Nože neumývejte ani v plném dřezu ostatního nádobí, můžete jej vizuálně poškodit, otupit ho a poničit jeho jedinečnou rukojeť. Na rukojeť doporučujeme pravidelně nanášet olej (například lněný olej) nebo voskovat (např. včelím voskem), aby rukojeť nože příliš neoschla a nezkřehla. To zvýší ochranu rukojeti a dřevo si zachová svůj přirozený lesk a sytou barvu.
 

Skladování nožů

Každý nůž se časem otupí. Naším zájmem je, aby se tak stalo častým používáním a ne jeho nesprávným uložením. Nože musí být skladovány na dostupném, avšak bezpečném místě. Nenechávejte jej volně ležet v odkapávači nebo v zásuvce, protože může dojít k jeho poškození, ale také ke zranění. Nože ukládejte vždy čisté a osušené.

pece-o-noze

Způsobů, jak skladovat nože je několik:

  1. Pokud nože skladujete v zásuvce, je velmi praktický a v podstatě nezbytný organizér do zásuvky. 
  2. Dalším možným způsobem uložení nožů je jejich umístění do stojanu na nože, který kromě ochrany nožů může také vkusně doplnit design kuchyně. Ve stojanu má též každý nůž své vlastní místo. Důležité je, aby nože byly  uloženy v horizontální poloze nikoliv vertikálně (ostří nožů by byla při vkládání a vytahování zbytečně v kontaktu se špalkem), s výjimkou bloků k vertikálnímu ukládání nožů určených. Ne každý stojan vyhovuje přesně kompilaci nožů v domácnosti. V takovém případě je ideální uložit nože do bloku s pružnou vložkou, která umožňuje nejen bezpečné, ale hlavně individuální skladování nožů. Dbejte na to, aby byla vložka z bloku vyjímatelná pro snadné udržení čistoty.
  3. Pokud s noži cestujete, je na jejich přepravu ideální kuchařská mapa či kufřík, kde má každý nůž své místo. V takovém případě doporučujeme použít také ochranu ostří.

Nože nikdy neskladujte s ostatním kuchyňským náčiním pohromadě.

Broušení nožů

Po delším používání se ostří každého nože otupí.

V případě nutnosti přebroušení ostří použijte kuchyňský brousek. Zkušenější uživatelé uvítají nabídku brusných kamenů Xinzuo W-B nebo W-G. Použití brusného kamene je efektivní způsob, jak dostat ostří vašeho nože zpět do formy. Čím menší hodnota, tím hrubší zrnitost kamene. 

Pro běžné udržení ostří vašeho nože v odpovídající kvalitě použijte ocílku. Ocílka slouží k oživení ostří nože a uhlazení ostří po použití brousku. Vezměte ocílku do jedné ruky a nůž do druhé ruky. Jednoduše přidržte zadní konec ostří k ocílce a lehkým tlakem táhněte nůž dolů přes celou délku ostří do špičky - nejdříve na jedné a poté i na druhé straně ocílky. Po 6-8 opakováních budou mít vaše nože zase původní ostří. Ocílka by měla být delší než broušený nůž.

Poslední variantou je doručit nože k nám a my vám je profesionálně nabrousíme na našich prvotřídních strojích.