Vážení zákazníci. Od středy 8.10. do pátku 10.10.2025 budeme čerpat dovolenou. Vaše objednávky odešleme 13.10.2025 odpoledne. Děkujeme za pochopení. Tým DAMANO

Recept - koprová omáčka s extra tipy pro dokonalost chuti

Koprová omáčka patří mezi tradiční poklady české kuchyně – ať už ji milujete s hovězím, vejcem nebo knedlíkem, vždycky přináší pocit domácí pohody. V tomto receptu najdete nejen osvědčený postup, ale i několik praktických tipů, jak omáčku vyladit k dokonalosti. Protože když se spojí dobré suroviny a pár chytrých triků, vznikne jídlo, které chutná jako od babičky.

koprovka

Koprová omáčka s hovězím masem a vařeným vejcem (pro 4 osoby)

Co budeme potřebovat:

Na maso:

  • 500 g hovězího masa (ideálně zadní nebo krk)
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • Sůl

Na omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce octa (podle chuti)
  • 2 lžíce cukru (podle chuti)
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • Sůl, pepř

K podávání:

  • 4 vejce
  • Brambory nebo houskový knedlík

Postup:

Cibule na vývar:

Cibuli krájíme na větší kusy – snadno se pak vyndá nebo scedí, a přitom dodá vývaru dostatek chuti.

Vaření masa:

  • Hovězí maso očistíme a ostrým šéfkuchařským nožem nakrájíme na větší kusy. Tím urychlíme vaření, zlepšíme propustnost tepla a zároveň pomůžeme masu zachovat šťavnatost i strukturu. Maso vložíme do hrnce spolu s nakrájenou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Zalijeme ho studenou vodou tak, aby bylo ponořené. Přivedeme k varu, osolíme a na mírném plameni vaříme přibližně 2 hodiny, dokud není maso měkké.

Použití tohoto vývaru místo vody v omáčce dodá výslednému pokrmu plnější a hlubší chuť.

Vařená vejce:

  • Vajíčka uvaříme natvrdo (cca 10 minut), poté je zchladíme ve studené vodě a oloupeme.

TIP: Zchlazení ve studené vodě usnadní loupání vajec a zároveň zastaví další vaření žloutku.

Koprová omáčka:

  • V hrnci rozpustíme máslo a přidáme mouku, připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme náš vývar z masa (cca 1 l) a dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Necháme asi 10 minut provařit, aby se mouka důkladně spojila s tekutinou a ztratila syrovou chuť. Poté přidáme smetanu a ocet. Omáčku dochutíme cukrem, solí, pepřem a pro výraznější chuť můžeme přidat špetku muškátového oříšku.

Jestli chcete, aby koprová omáčka měla ještě plnější chuť, můžete místo klasického octa použít nálev z nakládaného kopru – dodá omáčce jemnější, lehce nasládlou kyselost a krásně podtrhne chuť čerstvého kopru. A pokud máte rádi omáčku hladší, můžete ji na závěr ještě promixovat tyčovým mixérem, ale jen lehce, aby v ní zůstaly kousky kopru.

A ještě jeden trik – pokud se vám omáčka zdá moc hustá, nařeďte ji trochou mléka místo vody, bude jemnější a krémovější.

Kopr:

  • Kopr nasekáme sekáčkem nebo kvalitním univerzálním nožem – díky tomu si zachová čerstvou chuť a vůni. Přidáme ho do omáčky a krátce povaříme.

Přidáváme ho až na závěr, aby si zachoval barvu i aroma – delší vaření by kopr zbytečně zničilo.

Dokončení:

  • Měkké maso vyjmeme z vývaru a ostrým kvalitním nožem nakrájíme na plátky – hladký řez zajistí, že se maso nebude trhat a bude krásně držet tvar. Podáváme s koprovou omáčkou, vařenými brambory nebo houskovým knedlíkem a hladce rozkrojeným vejcem na ozdobu.

Před krájením necháme maso krátce odpočinout – lépe pak drží tvar a nevytéká z něj šťáva.

Tajný tip na závěr: Chcete omáčku ještě krémovější a jemnější? Zkuste na závěr přidat lžíci zakysané smetany – dodá omáčce perfektní šmrnc! 

Koprová omáčka je základem české kuchyně, která se stále vrací na stůl jako připomínka našich kořenů. Její jednoduchost a vyvážená chuť jsou symbolem tradice, která nás spojuje s minulostí. Tento pokrm nám ukazuje, jak důležité je uchovávat tyto recepty a předávat je dál, aby i budoucí generace mohly pokračovat v dědictví naší kuchyně.

Pro dokonalou chuť a úspěch při vaření je vždy dobré využít kvalitního kuchyňského vybavení, které zajistí preciznost a usnadní práci v každé fázi přípravy.

Autor článku: Katerina Kralova

Sdílejte s námi na Instagramu vaše ostré pomocníky s hastagem #damanocz

Vážení zákazníci. Od středy 8.10. do pátku 10.10.2025 budeme čerpat dovolenou. Vaše objednávky odešleme 13.10.2025 odpoledne.

Do úterý 7.10.2025 posíláme bez omezení.

Děkujeme za pochopení.

Tým DAMANO

Rozumím
 

Přihlaste se k odběru a získejte exkluzivní přístup k novinkám, slevám a dalším speciálním nabídkám.

 

Vaše osobní údaje jsou v bezpečí.
Více v našich Zásadách zpracování osobních údajů.

 
 

Děkujeme!