Vážení zákazníci. Od středy 8.10. do pátku 10.10.2025 budeme čerpat dovolenou. Vaše objednávky odešleme 13.10.2025 odpoledne. Děkujeme za pochopení. Tým DAMANO

Broušení nebo ostření – jaký je v tom rozdíl?

Koupíte-li si u nás na DAMANO nový nůž, není třeba ho už brousit ani ostřit. Dokonalé ostrosti je dosaženo již z ruční výroby těchto kvalitních nožů.

 Postupem času při krájení různých druhů potravin dochází ke stranovému ohýbání hlavního ostří nebo vytváření lesklých plošek způsobených při krájení říznutím do kosti a tvrdých potravin. V tomto případě nelze říci, že je nůž tupý a stačí jej pouze naostřit. Toho docílíme např. velmi dobrým pomocníkem - ocílkou. Avšak ani toto ostření není jednoduché a vyžaduje určitou praxi.

damaskova-ocel1

Ostření ocílkou nebo broušení

Vlivem postupného používání nože přechází ostří z tvaru V do tvaru U, kdy nůž již ztratil ostří a stává se tupým. Častým jevem v naší praxi je mylná představa, že si nůž nabrousím ocílkou. Ocílkou tedy nebrousíme, ale pouze ostříme. Zjednodušeně lze říci, že v podstatě rovnáme ostří nože, které se jeho používáním ohýbá. Oproti tomu při broušení dochází k úběru materiálu a znovu získání ostří nože do svaru V. 

brouseni

Není broušení jako broušení

Viděli jsme již spoustu zničených nožů, kdy si uživatel nože myslel, že si nůž nabrousí doma, protože má doma brusku s kamenným kotoučem, flexu nebo brousek. Volba nevhodného materiálu kotouče nebo brousku nůž většinou zcela zdevastuje. Nehledě na to, že se nůž při tomto domácím broušení zahřívá a mění své fyzikální vlastnosti.  Ano, laik může mít pocit z dobře nabroušeného nože, ale podíváte-li se na ostří zblízka, pak zjistíte, že dochází k jeho ničení. Při broušení tímto způsobem dochází k vytažení ostří a jeho rychlému úběru. Ostří nože pak při bližším prozkoumání spíše připomíná pilku nežli hladké ostří ve tvaru V.

brouseni-nozu1

Každý nůž se brousí jinak

Nože dle výrobců a použití mají i různé materiály. Mezi nejznámější patří ocelové materiály, uhlíková ocel, prášková ocel, damaškové materiály, titanové materiály a další. Stejně jako materiál nože je velmi důležitý úhel fazety nože. Úhel fazety nože se může pohybovat od 12-30° dle toho, z jakého materiálu a k jakému účelu slouží. 

Pro krájení vláknitých, jemných materiálů (např. ovoce, maso) je vhodné mít nůž nabroušený s malým úhlem ostří. Nože používané pro hrubší práci (vykosťování, řezání tuhých materiálů), kde nůž je značně namáhán, je třeba volit úhel větší, aby ostří mělo v těle nože oporu. Pro získání požadované řezivosti po celé délce nože je zapotřebí konstantní úhel břitu. Z toho vyplívá, že broušení takových nožů není jednoduché a je lepší jej přenechat odborníkům.

brouseni-nozu

Jak často nože brousit

Každý uživatel má jiné nároky na ostrost svých nožů. Jiné nároky má řezník, který potřebuje mít ostré nože před každou zabíjačkou, jiné bude mít profesionální kuchař, který potřebuje ostré nože každý den a rozdílné požadavky může mít každý laik v kuchyni.

Jakmile máte pocit, že nůž neřeže tak, jako na začátku a musíte na něj tlačit a vynakládat při krájení sílu, je na čase jej nabrousit. Většina amatérských kuchařů preferuje, když se nemusí rozčilovat nad krájením masa, zeleniny, či pečiva a občasné to vaření si užívat. Každý nůž v kuchyni by měl být schopný řezat papír. Pokud toho nejde dosáhnout ani po ostření ocílkou a papír se trhá nebo zadrhává, je vhodné nůž okamžitě nabrousit

Hodnocení našich zákazníků

98%
nás doporučuje na Zboží.cz
Zobrazit všech 1432 hodnocení
99%
nás doporučuje na Heureka.cz
Zobrazit všech 1128 hodnocení
Zobrazit všechna hodnocení
Velká spokojenost.
IZ Avatar autora Ověřený zákazník | 8.10.2025
Vše jak má být.
MR Avatar autora Ověřený zákazník | 8.10.2025
DH Avatar autora Ověřený zákazník | 7.10.2025
Velmi 👍
FM Avatar autora Ověřený zákazník | 7.10.2025
velká spokojenost, určitě pořídím i nějaké příslušenství, či další, hlavně kuchyňské nože
HO Avatar autora Ověřený zákazník | 7.10.2025
HF Avatar autora Ověřený zákazník | 6.10.2025
KH Avatar autora Ověřený zákazník | 4.10.2025
MS Avatar autora Ověřený zákazník | 4.10.2025
Super hlavně rychlé doručení
JK Avatar autora Ověřený zákazník | 1.10.2025
Spokojenost absolutní. Jeden jsem koupil sobě a byla to láska na první zakrojení. Takže jsem obratem objednal další dva a obdaruji členy rodiny.
BA Avatar autora Ověřený zákazník | 30.9.2025
Spokojeny
JD Avatar autora Ověřený zákazník | 29.9.2025
LP Avatar autora Ověřený zákazník | 29.9.2025
Ano
MK Avatar autora Ověřený zákazník | 27.9.2025
Vše ok,spokojen
JC Avatar autora Ověřený zákazník | 27.9.2025
E-shop přehledný, ceny příznivé, komunikace bezchybná, balení krásné, objednávka vyřízená na 100 % v pořádku a včas. Prostě tak, jak si představujete, že by ideální e-shop měl fungovat. Nůž ještě nevyzkoušen, je to dárek.
MA Avatar autora Ověřený zákazník | 24.9.2025
Jsem velmi spokojen
LM Avatar autora Ověřený zákazník | 23.9.2025
Mohu vřele jen doporučit.Nože jsou velmi kvalitní a v rodině oblíbené.Mám v pořadí již 4 nůž a všechny splňují své poslání nad očekávání.Obchod - rychlé, cenově dostupné a skvělé jednání.Top.
MM Avatar autora Ověřený zákazník | 23.9.2025
Avatar autora Ověřený zákazník | 22.9.2025
JM Avatar autora Ověřený zákazník | 22.9.2025
Absolutní spokojenost.
LD Avatar autora Ověřený zákazník | 21.9.2025
Sdílejte s námi na Instagramu vaše ostré pomocníky s hastagem #damanocz

Vážení zákazníci. Od středy 8.10. do pátku 10.10.2025 budeme čerpat dovolenou. Vaše objednávky odešleme 13.10.2025 odpoledne.

Do úterý 7.10.2025 posíláme bez omezení.

Děkujeme za pochopení.

Tým DAMANO

Rozumím
 

Přihlaste se k odběru a získejte exkluzivní přístup k novinkám, slevám a dalším speciálním nabídkám.

 

Vaše osobní údaje jsou v bezpečí.
Více v našich Zásadách zpracování osobních údajů.

 
 

Děkujeme!