Autentické street tacos: Jak si doma připravit lahůdku milovanou po celém světě

Tacos, symbol mexické kuchyně a jedinečný street food hit, se staly oblíbenou pochoutkou po celém světě. V tomto článku se podíváme na jejich původ, zjistíme, proč jsou tak populární, a především vám povíme, jak si je připravit doma. 

Čekají vás návody na domácí taco placky, šťavnatou náplň z grilovaného hovězího, osvěžující guacamole a pikantní salsu. Díky těmto osvědčeným receptům a tipům si budete moci vychutnat autentická street tacos přímo ve své kuchyni.

tacos-steak

Kde mají tacos původ a proč jsou tak oblíbené?

Tacos pocházejí z Mexika, kde byly po staletí tradičním pokrmem domorodých obyvatel. Praktické tortilly z kukuřičné mouky sloužily jako obal pro maso, fazole a koření, což z tacos udělalo rychlé a oblíbené jídlo farmářů a dělníků. Časem se tento jednoduchý koncept rozšířil za hranice Mexika a stal se symbolem latinskoamerické kuchyně. Hlavně v USA se tacos staly neoddělitelnou součástí street food kultury.

Je tacos obtížné připravit v Česku?

České obchody sice nabízejí stále pestřejší sortiment exotických surovin, ale přesto sehnat autentické taco placky, kvalitní avokáda či správně okořeněnou směs na carne asada není zdaleka tak snadné jako v zemích, kde je tento pokrm doma. Proto se mnoho lidí, kteří chtějí tacos vyzkoušet, musí uchýlit k domácí přípravě – a to nejen náplně, ale i samotných tortill. Tato výzva však nemusí být překážkou.

Naopak, připravit si vlastní taco placky a náplně může být zábavné a přinést do vaší kuchyně kousek mexické autenticity.

steak-tacos-2


Recept na domácí taco placky

Ingredience:

  • 2 šálky kukuřičné mouky masa harina (můžete ji sehnat ve specializovaných obchodech nebo objednat online)
  • 1 a 1/2 šálku teplé vody
  • špetka soli

Postup:

  1. Smíchejte kukuřičnou mouku se solí ve větší míse. Pomalu přidávejte teplou vodu a promíchávejte, dokud se nevytvoří hladké, nelepivé těsto.
  2. Těsto rozdělte na malé koule (velikost pingpongového míčku).
  3. Koule těsta postupně rozválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru, případně použijte lis na tortilly, pokud ho máte k dispozici. Placky by měly být tenké a rovnoměrné.
  4. Rozehřejte pánev (ideálně litinovou nebo teflonovou) na střední teplotu. Suché placky pečte z každé strany asi 30 sekund až minutu, dokud nezískají lehce zlatavý odstín.

tacos-placky

Jednoduchý způsob, jak připravit šťavnaté grilované hovězí na ,„Steak tacos“

Ingredience:

  • 500 g hovězí roštěné nebo jiné měkké části (např. flank steak, sirloin)
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 limetka (šťáva)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • špetka chilli (podle chuti)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

  1. Příprava marinády: V míse smíchejte nasekaný česnek, limetkovou šťávu, olivový olej, sůl, kmín, papriku, chilli a černý pepř. Dobře promíchejte.
  2. Marinování: Hovězí maso položte do mělké misky nebo uzavíratelného sáčku. Přelijte marinádou a důkladně maso potřete. Nechte marinovat v lednici alespoň 1 hodinu (ideálně však přes noc, pokud máte čas), aby se chutě dobře vstřebaly.
  3. Grilování: Předehřejte grilovací pánev na střední teplotu. Pokud používáte venkovní gril, připravte si středně horké uhlí. Maso grilujte 3–5 minut z každé strany (v závislosti na tloušťce), aby bylo zvenku opečené, ale uvnitř zůstalo šťavnaté.
  4. Odpočinutí: Po grilování nechte maso 5–10 minut odpočinout. Tím se šťávy rovnoměrně rozprostřou a maso zůstane šťavnaté.
  5. Krájení: Nakrájejte maso na tenké plátky nebo na malé kostičky

Základem dokonalého zážitku je precizně nakrájené maso. Vezměte si do ruky opravdu kvalitní, ostrý nůž a jemně, s citem, řežte proti vláknu. Maso krájejte na tenké plátky, které poté rozdělte na menší proužky či kostičky. Tyto kousky se do tortilly snadno vejdou, dobře se kombinují s ostatními ingrediencemi a dodají vašim tacos správnou texturu a šťavnatost.

Servírování: Maso vložte do taco placek, přidejte oblíbené ingredience jako cibuli, koriandr, salsu nebo guacamole, a podávejte.

sada-nozu

Příprava guacamole

Ingredience:

  • 2 zralá avokáda
  • 1 malou cibuli, jemně nasekanou
  • 1 rajče, nakrájené na drobné kostičky
  • šťávu z 1 limetky
  • špetku soli a pepře
  • čerstvý koriandr (dle chuti)

Postup:

  1. Avokáda rozkrojte, vyjměte pecku a vydlabejte dužinu do misky.
  2. Rozmačkejte avokádo vidličkou tak, aby zůstala trochu struktura – nemělo by být úplně hladké.
  3. Přidejte cibuli, rajče, limetkovou šťávu, sůl, pepř a nasekaný koriandr.
  4. Vše jemně promíchejte a dochuťte dle potřeby.
  5. Guacamole můžete ihned podávat, nebo ho přikrýt potravinářskou fólií (přímo na povrch), aby nezhnědlo, a uložit do lednice.

tacos-guacamole

Příprava salsy

Ingredience:

  • 4 zralá rajčata
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1–2 chilli papričky (dle chuti)
  • šťáva z 1 limetky
  • špetka soli
  • čerstvý koriandr (dle chuti)

Postup:

  1. Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Cibuli a česnek jemně nasekejte, chilli papričky nakrájejte najemno.
  3. Vše vložte do mísy a přidejte šťávu z limetky, sůl a nasekaný koriandr.
  4. Promíchejte a nechte chvíli odležet, aby se chutě propojily.

Oloupanou cibuli i česnek nasekejte jemně, krátkými, plynulými tahy šéfkuchařským nožem. Tak zajistíte rychlou, přesnou práci a ingredience si zachovají svou čerstvost i plnou chuť.

Tuto salsu můžete podávat čerstvou jako dip nebo ji přidat do tacos pro extra chuť a pikantní nádech.

tacos-salsa

Servírování:

K tacos neodmyslitelně patří čerstvé ingredience, které jim dodají autentickou chuť:

  • Nakrájená cibule, čerstvý koriandr a limetka na zakápnutí.
  • Domácí salsa
  • Plátky avokáda nebo guacamole.
  • Rozdrobený sýr cotija (nebo feta, pokud cotiju neseženete).

Koriandr je nejjednodušší nasekat s pomocí sekáčku na bylinky, který je širší a umožňuje rychlé a přesné pohyby. Listy a stonky nejprve srovnejte na hromádku a několika plynulými tahy sekáčkem je nasekejte najemno. Tím si zajistíte, že bude koriandr v tacos rovnoměrně rozložený a plně uvolní své aroma.

Pokud jsou vaše tortilly příliš tenké nebo náplň šťavnatá, použijte dvě placky. Druhá tortilla pomůže lépe udržet tvar a zabrání náplni propadnout.

steak-tacos-1

Ať už si tacos připravujete na večírek s přáteli nebo jen tak pro radost, tento oblíbený pokrm z mexické kuchyně vám přinese kousek latinskoamerické atmosféry přímo na váš stůl. S domácími taco plackami, šťavnatým hovězím, čerstvým guacamole a pikantní salsou můžete snadno vytvořit opravdovou hostinu plnou chutí a vůní. 

Vychutnejte si každé sousto a nechte se inspirovat jednoduchostí a rozmanitostí tohoto tradičního street foodu – protože tacos nejsou jen jídlo, jsou to chvíle, na které se nezapomíná.

Autor článku: Katerina Kralova

Sdílejte s námi na Instagramu vaše ostré pomocníky s hastagem #damanocz
 

Přihlaste se k odběru a získejte exkluzivní přístup k novinkám, slevám a dalším speciálním nabídkám.

 

Vaše osobní údaje jsou v bezpečí.
Více v našich Zásadách zpracování osobních údajů.

 
 

Děkujeme!