Který typ nože potřebujete a kdy ho použít?

Tajemství úspěchu každého kuchaře je skryto v kvalitním a správném noži. S kvalitním kuchyňským vybavením připravíte jídla rychleji, bezpečněji, s menší námahou, lepším vzhledem a navíc vás to bude bavit!  V kuchyni se zkrátka vyplatí investovat do kvality. Navíc vám ten nůž prostě musí sednout do ruky, jak říká můj kamarád, kuchařský mistr a zároveň zástupce ředitele jedné kuchařské školy.  

Správně vybraný nůž usnadňuje život, přeměňuje dřinu na potěšení a z vaření dělá umění. 

Pokud stále používáte ve své kuchyni prehistorický nůž, kterého je vám líto se zbavit,  dejte ho do muzea. Budete si říkat, že jste to měli udělat už dávno. V následujících řádcích se vám poradíme, k čemu je který nůž určený.

Jaké typy nožů tedy známe a které jsou pro nás nejdůležitější?

Šéfkuchařské nože 

Šéfuchařský nůž CHEF je nejuniverzálnějším nožem a základem každé amatérské i profesionální kuchyně. Velikosti čepele jsou různé, pohybují se od 15 do 27 cm. Šéfkuchařský nůž má širokou čepel, která se zužuje ke špičce. 

Kvalitní Chef je dokonale vyvážený nůž, který je všestranným kuchyňským pomocníkem. Je ideální pro použití pro krájení, řezání i sekání masa, ryb, ovoce a zeleniny. Snadno s ním ukrojíte i sýr nebo si připravíte rybu. Díky široké čepeli snadno přemístíte nakrájené potraviny rovnou do pánvičky nebo hrnce, široká čepel může posloužit na lisování potravin. 

Santoku nože

Název SANTOKU pochází z japonštiny a znamená v překladu tři ctnosti (San = tři, Toku = ctnosti). Tento název je velmi trefný, protože protože s ním můžete krájet, řezat i sekat. Díky tomuto japonskému pomocníkovi nařežete zeleninu na úhledné tenké plátky během pár vteřin. Jeho čepel je obvykle kratší než u šéfkuchařských nožů, obvykle dosahuje délky 13 až 20 cm, má rovnou hranu a špička je více zaoblena. 

Nakiri nože 

NAKIRI nože jsou dokonale vyvážené nástroje a práce s nimi je hračka. Za pomoci široké čepele přemístíte nakrájenou zeleninu rovnou do hrnce či pánve, aniž by vám padala. Již nejsou pouze doménou asijských mistrů kuchařů, ale stále četnější využití nacházejí i v evropské kuchyni. Lze je použít na krájení masa, zeleniny, sekání bylinek a jde to s nimi i skutečně rychle. 

Utility nože 

Tento nůž na zeleninu má krátkou, rovnou a úzkou čepel. Rády jej používají hlavně ženy, kterým dobře padne do ruky. Rovné ostří nože docílí přesnost při dekorování, loupání i krájení na menší kousky. Speciální tvarování čepele vytváří při krájení pod plátkem vzduchové bubliny, které umožňují snadné řezání i nejtenčích kousků bez přilepování. Doporučujeme ho do každé kuchyně. Je zvláště vhodný na krájení všech druhů zeleniny. Použít ho můžete i na ovoce a sýry. 

Carving nože 

Filetovací nůž CARVING je neocenitelnou pomůckou při filetování ryb. Použít ho však můžete i na maso třeba při přípravě chutného carpaccia. Díky jeho dlouhé, úzké a dokonale ohebné čepeli dosáhnete perfektní výsledek jednoduše a za mnohem kratší než obvykle. Všechny filetovací nože mají tenké a pružné čepele, což umožňuje i amatérskému kuchtíkovi kontrolovaně a přesně řezat a krájet. 

Paring nože 

Loupací nůž, který u nás najdete pod označením PARING,  se využívá při práci s ovocem a zeleninou.Je to nůž s nejkratší čepelí s jemným zaoblením. Velmi snadno s ním očistíte jakoukoliv zeleninu či ovoce. Pokud si troufnete s nožem na brambory, toto je pro vás ideální pomocník. Je však také vynikající pomůckou při tvorbě dekorací, takže ho určitě oceníte při zdobení jídel nebo při studených bufetech. Speciální tvar ostří umožňuje snadné a rychlé loupání ovoce a zeleniny, jako jsou jablka a brambory. 

Bread - nůž na pečivo 

Zoubkovaný nůž je nezbytný pomocník na krájení čerstvého pečiva a koláčů. Je charakteristický ostřím se zoubky a delší čepelí. Díky němu překrojíme čerstvé pečivo a chléb jednoduše bez pomačkání, přičemž řezy budou rovné a úhledné. Vyrábí se s čepelí dlouhou od 19 do 27 cm. Říká se, že čím delší čepel, tím lépe se vám bude krájet. Velkou předností těchto nožů je to, že je jim jedno, jestli krájí úplně čerstvé či starší pečivo. Máte je vždy nakrájené úhledně a s minimálním množstvím drobků. 

Kuchařské sekáčky 

Kvalitní kuchařský sekáček je nezbytností při zpracovávání větších kusů masa. Tento nůž má delší, širokou čepel a vyšší váhu, díky čemuž snadno naporcujeme i maso s menší kostí. V nabídce najdete modely s délkou čepele až do 20cm. Ideální je nejen do “profíky”, ale i do domácnosti, např. při domácích zabijačkách ať již při zpracování prátu do klobás nebo sekání masa na jitrnice. Velmi dobře se s ním sekají i čerstvé bylinky. 

Čínské kuchařské nože 

Čínský kuchařský nůž CLEAVER má tvar sekáčku, ale není vhodný k sekání kostí. Je určen na jemné krájení a sekání bylin a zeleniny. Patří k asijským nožům, které jsou v kulinářském světě pojmem. Asijské nože jsou konstruovány na jednoduché krájení potravin na tenké plátky a nudle, stejně jako na běžné krájení zeleniny a masa. Jsou velmi žádané pro své vynikající řezné vlastnosti. Vypadají luxusně,a proto nesmí chybět v žádné sestavě kuchyňských nožů. 

Steakové nože 

Dokážete si představit krásně udělaný steak bez použití steakového nože? Nože, který je uzpůsobený na to, aby jemně proniknul přesně připraveným masovým steakem dle vašeho přání? Tyto nože jsou konstruovány tak, aby byl řez jemný, lehký a přitom v mase zanechal co nejvíce šťávy a nepoškodil jeho strukturu. Pokud s ním jednou zkusíte kvalitní steak krájet, stane se součástí vašeho příborníku.