Nože podle použití

Na co budete nůž používat?

 
Univerzální nože
 
Ovoce a zelenina
 
Okrajování a zdobení
 
Maso a ryby
 
Chléb a pečivo
 
Vykošťování a špikování

Použití nožů má velmi široké spektrum, povězme si něco o těch základních. Většina nožů hravě zvládne více surovin či více způsobů použití, ale jednotlivé typy byly vyvinuty pro jejich hlavní účel a právě při tom kuchaři jejich odlišnost opravdu ocení.

Jak tedy jednotlivé typy používat?

Zpracování masa a ryb

Na krájení masa se nejvíce hodí nože s delší a širší čepelí.  Nejen že s nimi jednoduše nakrájíte i větší kusy masa, ale pomocí jejich čepele maso přesunete lépe do pánve nebo hrnce.

Nejčastěji se na krájení masa používají nože typu Chef a Santoku. Chef je evropský šéfkuchařský nůž a Santoku plní stejné účely zejména u asijských kuchařů. Rozdíl je zejména ve stavbě čepele. S oběma noži můžete velmi dobře krájet větší i menší kusy masa, nudličky či plátky. Hodí se i na filetování.

V asijské kuchyni se nejčastěji používají na krájení masa používají nože Cleaver a Nakiri. Mají ještě širší čepel a pokud si práci s nimi kuchař osvojí, může se spolehnout na to, že řezy budou rychlé a úhledné. I s těmito noži se dobře filetuje.

Samostatnou kategorií jsou nože  Carving. Mají delší a užší čepel. Vynikají zejména při plátkování a filetování. Maso s nimi ale bez problémů nakrájíte. 

Pokud potřebujete maso vykostit, tak parádní práci odvede nůž Boning, který byl stvořen právě pro tento účel. Jeho kratší a užší čepel je svojí stavbou pro vykošťování právem předurčena. 

V neposlední řadě potřebuje kuchař občas použít větší sílu a spolehnout se na nože určené pro sekání kostí, kloubů a dalších tužších částí masa. Pro tyto účely používáme nože Chopper.

Ovoce a zelenina

Pro krájení ovoce a zeleniny se nejlépe hodí nože s užší a kratší čepelí. Lépe se ovládají, nepotřebují použít větší sílu, zanechají úhledný tvar krájené suroviny. Nejčastěji používáme nože Utility a Paring. Zejména Utility je univerzální nůž, který můžete použít i na krájení dalších surovin. Paring se hodí pro svoji velmi krátkou čepel spíše na okrajování, loupání a zdobení. 

Na krájení ovoce a zeleniny můžete samozřejmě využít i nože používané na maso, zejména Nakiri a Cleaver vás překvapí svojí rychlostí a úhledným tvarem krájené suroviny. 

Chléb a pečivo

Tady musíme jasně upřednostnit nože Bread. Mají dlouhou čepel a zubaté ostří, proto hravě zvládnou krájení teplého, čerstvého, ale i tvrdšího chleba, bílého pečiva, koláčů, vánoček i buchet.

Sushi a sashimi

Při výrobě těchto pokrmů oceníte nože vyvinuté speciálně pro tyto účely. Jedná se o nože Sashimi a Deba. Oceníte je při krájení masa, ryb a zeleniny. Jejich čepele jsou uzpůsobeny tak, aby jste tyto pokrmy pokrájeli na sushi a sashimi přesně tak, jak to kuchařské řemeslo vyžaduje.