Nože podle použití

Na co budete nůž používat?

 
Univerzální nože
 
Ovoce a zelenina
 
Okrajování a zdobení
 
Maso a ryby
 
Chléb a pečivo
 
Vykošťování a špikování

Použití nožů má velmi široké spektrum, povězme si něco o těch základních. Většina nožů hravě zvládne více surovin či více způsobů použití, ale jednotlivé typy byly vyvinuty pro jejich hlavní účel a právě při tom kuchaři jejich odlišnost opravdu ocení.

Jak tedy jednotlivé typy používat?

Zpracování masa a ryb

Na krájení masa se nejvíce hodí nože s delší a širší čepelí.  Nejen že s nimi jednoduše nakrájíte i větší kusy masa, ale pomocí jejich čepele maso přesunete lépe do pánve nebo hrnce.

Nejčastěji se na krájení masa používají nože typu Chef a Santoku. Chef je evropský šéfkuchařský nůž a Santoku plní stejné účely zejména u asijských kuchařů. Rozdíl je zejména ve stavbě čepele. S oběma noži můžete velmi dobře krájet větší i menší kusy masa, nudličky či plátky. Hodí se i na filetování.

V asijské kuchyni se nejčastěji používají na krájení masa používají nože Cleaver a Nakiri. Mají ještě širší čepel a pokud si práci s nimi kuchař osvojí, může se spolehnout na to, že řezy budou rychlé a úhledné. I s těmito noži se dobře filetuje.

Samostatnou kategorií jsou nože  Carving. Mají delší a užší čepel. Vynikají zejména při plátkování a filetování. Maso s nimi ale bez problémů nakrájíte. 

Pokud potřebujete maso vykostit, tak parádní práci odvede nůž Boning, který byl stvořen právě pro tento účel. Jeho kratší a užší čepel je svojí stavbou pro vykošťování právem předurčena. 

V neposlední řadě potřebuje kuchař občas použít větší sílu a spolehnout se na nože určené pro sekání kostí, kloubů a dalších tužších částí masa. Pro tyto účely používáme nože Chopper.

Ovoce a zelenina

Pro krájení ovoce a zeleniny se nejlépe hodí nože s užší a kratší čepelí. Lépe se ovládají, nepotřebují použít větší sílu, zanechají úhledný tvar krájené suroviny. Nejčastěji používáme nože Utility a Paring. Zejména Utility je univerzální nůž, který můžete použít i na krájení dalších surovin. Paring se hodí pro svoji velmi krátkou čepel spíše na okrajování, loupání a zdobení. 

Na krájení ovoce a zeleniny můžete samozřejmě využít i nože používané na maso, zejména Nakiri a Cleaver vás překvapí svojí rychlostí a úhledným tvarem krájené suroviny. 

Chléb a pečivo

Tady musíme jasně upřednostnit nože Bread. Mají dlouhou čepel a zubaté ostří, proto hravě zvládnou krájení teplého, čerstvého, ale i tvrdšího chleba, bílého pečiva, koláčů, vánoček i buchet.

Sushi a sashimi

Při výrobě těchto pokrmů oceníte nože vyvinuté speciálně pro tyto účely. Jedná se o nože Sashimi a Deba. Oceníte je při krájení masa, ryb a zeleniny. Jejich čepele jsou uzpůsobeny tak, aby jste tyto pokrmy pokrájeli na sushi a sashimi přesně tak, jak to kuchařské řemeslo vyžaduje. 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení