Nože podle typu

Jak být úspěšný v kuchyni? Tajemství úspěchu je skryto v kvalitním a správném noži. Který typ nože a kdy použít?

S kvalitním kuchyňským vybavením připravíte jídla rychleji, s menší námahou, krásnějším vzhledem a navíc vás to bude bavit. V kuchyni se zkrátka vyplatí investovat do kvality. Kvalita je důležitým, neměla by být však jediným kritériem - důležitý je i jeho tvar. Jen málokterý nástroj je v kuchyni používán častěji než kuchyňský nůž. Japonští šéfkuchaři dokonce věří, že ve chvíli, kdy začnou vařit, vejde jejich duše do jejich nožů. Správně vybraný nůž usnadňuje život, přeměňuje dřinu na potěšení a z vaření dělá umění. Pokud stále používáte ve své kuchyni ten starý tupý nepraktický kolík na všechno, dejte ho do muzea :-)! Proč? S kvalitním kuchyňským vybavením připravíte jídla rychleji, s menší námahou a krásnějším vzhledem. Pořiďte si kvalitu a správný typ nože a vaše vaření bude povýšeno na nový level!

Jaké typy nožů známe a které jsou pro nás nejdůležitější?

Chef_150

Šéfkuchařské nože

Šéfuchařský nůž CHEF je nejuniverzálnějším nožem a základem každé domácí i profesionální kuchyně. Najdete ho ve velikostech čepele od 15 do 26,5 cm. Šéfkuchařský nůž má širokou čepel se symetrickými stranami, které se zužují ke špičce. Dokonale vyvážený nůž, který je všestranným kuchyňským pomocníkem. Je univerzální pro použití pro krájení na kostičky, sekání, řezání i drobné mletí masa, ryb, ovoce a zeleniny. Díky široké čepeli snadno přemístíte nakrájené potraviny rovnou do hrnce či pánve, široká čepel také poslouží na tvarování a lisování potravin.

Santoku_150_1

Santoku nože

Název SANTOKU pochází z japonštiny a znamená v překladu tři ctnosti (San = tři, Toku = ctnosti). Tento název je velmi trefný, protože popisuje vhodnost nože Santoku na sekání, řezání a krájení na kostičky. Díky tomuto japonskému noži nařežete zeleninu na papírově tenké plátky během několika vteřin. Jeho čepel je dlouhá 13 až 20 cm, obvykle má rovnou hranu. Horní část nože plynule přechází do rukojeti.

Nakiri_150

Nakiri nože

NAKIRI nože jsou dokonale vyvážené a práce s nimi vytváří pocit harmonie. Díky široké čepeli jednoduše přemístíte nakrájenou zeleninu rovnou do hrnce či pánve. Již nejsou pouze doménou asijských mistrů kuchařů, ale stále četnější využití nacházejí i v evropské kuchyni. Lze je použít na krájení masa, zeleniny, sekání bylinek a jde to s nimi i skutečně rychle.

 Utility_150

Nože na zeleninu 

Nůž na zeleninu UTILITY se vyznačuje krátkou rovnou úzkou čepelí. Jeho rovné ostří umožňuje přesnou kontrolu při dekorování, loupání i krájení na kostky. Speciální tvarování čepele u některých modelů vytváří při krájení pod plátkem vzduchové bubliny, které umožňují snadné řezání i nejtenčích kousků bez přilepování. Je standardním vybavením každé kuchyně. Je zvláště vhodný na krájení cibule, česneku a další zeleniny. Použít ho můžete i na ovoce a sýry.

            Carving_150

Filetovací nože

Filetovací nůž CARVING je neocenitelnou pomůckou při filetování ryb. Použít ho však můžete i na maso třeba při přípravě chutného carpaccia. Díky jeho dlouhé, úzké a ohebné čepeli dosáhnete perfektní výsledek jednoduše a za mnohem kratší než obvykle. Je vyráběn s rovnou nebo zahnutou čepelí, s pevným nebo flexibilním povrchem čepele. Všechny filetovací nože mají ale jedno společné: jejich čepele jsou velmi tenké a pružné, což umožňuje zejména kontrolované a přesné řezy.

 Paring_150

Loupací nože

Loupací nůž PARING se využívá zejména při zpracování ovoce a zeleniny. Díky jeho krátké, malé čepeli s jemným zaoblením snadno očistíte jakoukoliv zeleninu či ovoce. Pokud si troufnete s nožem na brambory, toto je pro vás ideální pomocník. Je však také vynikající pomůckou při tvorbě dekorací, takže ho určitě oceníte při ozdobném servírování nebo studených bufetech. Speciální tvar ostří umožňuje snadné a rychlé loupání ovoce a zeleniny, jako jsou jablka a brambory.

Bread_150

Nože na pečivo

Zoubkovaný nůž na pečivo BREAD je nezbytný pomocník na krájení čerstvého pečiva a koláčů. Je charakteristický zoubkovaným ostřím a delší čepelí. Díky němu překrojíme čerstvé pečivo a chléb jednoduše bez pomačkání pečiva, přičemž řezy budou mít rovné linie. Vyrábí se s čepelí dlouhou od 20 do 26 cm. Říká se, že čím delší čepel, tím lépe se vám bude krájet. Velkou předností těchto nožů je to, že je jim jedno, jestli krájí úplně čerstvé či starší pečivo. Máte je vždy nakrájené úhledně a s minimálním množstvím drobků.

CHopper_150

Kuchařské sekáčky

Kvalitní kuchařský sekáček CHOPPER je nezbytností při zpracovávání větších kusů masa. Tento nůž má delší, širokou čepel a vyšší váhu, díky čemuž snadno naporcujeme i maso s kostí. V nabídce najdete modely s délkou čepele až do 20cm. Ideální je nejen do profesionální kuchyně, ale i do domácnosti, např. při domácích zabijačkách ať již při zpracování prátu do klobás nebo sekání masa na jitrnice. Velmi dobře se s ním sekají i čerstvé bylinky.

 Cleaver_150

Čínské kuchařské nože

Čínský kuchařský nůž CLEAVER má tvar sekáčku, ale není vhodný k sekání kostí. Je určen na jemné krájení a sekání bylin a zeleniny. Patří k asijským nožům, které jsou v kulinářském světě pojmem. Asijské nože jsou konstruovány na jednoduché krájení potravin na tenké plátky a nudle, stejně jako na běžné krájení zeleniny a masa. Jsou velmi žádané pro své vynikající řezné vlastnosti a exotický design, proto nesmí chybět v žádné sestavě kuchyňských nožů.

Steak_150

Steakové nože

Dokážete si představit krásně udělaný steak bez použití steakového nože? Nože, který je uzpůsobený na to, aby jemně proniknul přesně připraveným masovým steakem dle vašeho přání? Tento nůž STEAK je konstruovaný tak, aby byl řez jemný, lehký a přitom v mase zanechal co nejvíce šťávy a nepoškodil jeho strukturu. Pokud s ním jednou zkusíte kvalitní steak krájet, stane se součástí vašeho příborníku.